L’EMD organitza una sessió de treball pel Dia Internacional contra el Canvi Climàtic

Dimecres, 25 d’octubre de 2023

El dimarts 24 d'octubre l'EMD de Bellaterra va celebrar una sessió de treball per ajudar a optimitzar els Plans d’acció climàtica locals amb experts en canvi climàtic i representants de medi ambient dels municipis veïns.

Coincidint amb el Dia Internacional contra el Canvi Climàtic, els participants es van reunir al Centre Cívic de la Plaça Maragall de Bellaterra per posar en comú com estan encarant els seus Plans d’Acció Climàtica Local (PACL).

Abans de la sessió de treball, es va fer una presentació de la situació d’emergència climàtica a escala planetària i regional. Entre els experts convidats hi va haver representants de la Universitat Autònoma de Barcelona, de l’Oficina de Canvi Climàtic de la Generalitat de Catalunya i de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

  

A més a més, es va parlar del cas Bellaterra, on es va fer una estimació de la petjada de carboni l'any 2019, i un càlcul de les emissions a la darrera Festa Major del poble.

El nou govern de l’EMD treballarà per reduir la petjada de carboni de Bellaterra

I és que una de les principals línies d’acció del nou govern de l’EMD de Bellaterra és la sostenibilitat. Des de l’inici del seu mandat, el nou president, Josep Mª Riba, ha recalcat la seva intenció d’impulsar l’acció climàtica a Bellaterra i convertir-la en una urbanització pionera en la reducció d’emissions.

Per aquest motiu, aquesta sessió de treball va tenir com a objectiu impulsar la transició energètica i ecològica dels municipis participants, en línia amb l’Agenda 2030 de Nacions Unides i el pla Fit for 55 de la Unió Europea.

A partir de les 12:30 h, els representants polítics van celebrar una Taula Rodona a porta tancada, conduïda per Elena Lacort, Cap de l’Oficina de canvi climàtic i qualitat de l’aire de l’AMB.  Durant la sessió de treball van poder posar en comú les actuals millores i estratègies que ja s'estan duent a terme per aconseguir-ho en els municipis i territoris de Sant Cugat, Cerdanyola del Vallès i Valldoreix.

La sessió va concloure amb una visita al bosc ZEO de Bellaterra, un espai únic d’interpretació del paper dels boscos en la lluita contra el canvi climàtic, fundat per la Plataforma ZEO (Zero Emissions Objective), associació sense ànim de lucre de caràcter ambiental, amb seu a Bellaterra.

Durant la visita al bosc, els participants van conèixer la tasca d’aquesta associació, dedicada a promoure la consciència climàtica entre les persones i les organitzacions. I també van descobrir l’enorme capacitat de captura de CO2 dels arbres.

Al final del recorregut van poder gaudir d’un dinar vegà i macrobiòtic, què va permetre impulsar la cooperació i les bones relacions entre els representants mediambientals a escala local. El repartiment del dinar es va realitzar en bicicleta, generant d'aquesta manera una petjada de carboni zero emissions.

 

 

 

Darrera actualització: 27.10.2023 | 12:08